از قدیمیترین روشهای درمان شقاق مقعد میتوان به روش اتساع دریچه مقعد یا دیلاتاسیون اشاره کرد. این روش درمانی به علت همراه بودن با عوارض بسیاری برای بیمار امروزه منسوخ شدهاست.
اتساع همراه با عوارض بسیاری برای بیمار است. این روش در مطب پزشک انجام میگیرد و همانگونه که از نام آن نیز پیدا است؛ به معنی ایجاد کشش یا اتساع در دریچه عضلانی مقعد است که به منظور درمان ناهنجاری ناشی از فیشر یا بهبود این بیماری صورت میگیرد. این روش فشار وارده به دریچه مقعد را کاهش داده و عضلات آن را شل می کند.
روش اتساع دریچه مقعد از اولین روش های اختراع شده برای درمان بیماری شقاق بوده و عوارض بسیاری دارد اما اگر به دقت صورت گیرد، درد ناشی از فیشر را به شدت کاهش میدهد.
لازم است قبل از انجام این روش از نحوه انجام خطرات احتمالی آن به طور کامل آگاهی یابید.
نحوهی انجام درمان شقاق با روش دیلاتاسیون یا اتساع دریچه مقعد
قبل از انجام این روش به بیمار بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی تزریق میشود.
برای انجام عمل دیلاتاسیون پزشک با فشار دست و ایجاد کشش اقدام به باز کردن دریچه مقعد مینماید.
این روش که به منظور کاهش فشار وارده بر روی عضله مقعد انجام می گیرد موجب میشود دریچه مقعد بیشتر از حد طبیعی خود باز شود که این امر در بهبود فیشر موثر است. پزشک برای تسریع در انجام این عمل از مواد لغزنده و روان کننده استفاده کرده و سپس با ماساژ دیواره مقعد به روش صحیح و همراه با حرکات دورانی و فشار به بیرون باعث میشود، دریچه مقعد باز شود.
در انجام این روش میزان فشار وارده از طریق دست اهمیت بسیاری دارد زیرا که اگر این حرکات به درستی صورت نگیرد می تواند باعث آسیب به فیبر های عضلانی شود. در نهایت در جهت جلوگیری از لخته شدن خون در ناحیه ماساژ داده شده، اسفنجی کوچک در مقعد قرار داده میشود. به افرادی که این عمل را انجام دادهاند، توصیه میشود تا 6 ماه پس از انجام عمل به طور متناوب از گشاد کننده دریچه مقعد استفاده نماید. این روش همچنین موجب میشود, عمل دفع به راحتی و سریع تر صورت گیرد زیرا که دریچه مقعد بیشتر از حد نیاز گشاد شده است.
خطرات و عوارض درمان شقاق با روش دیلاتاسیون
در حالت معمول اغلب روش های جراحی برای درمان سیستم گوارشی همراه با عوارض جدی و خطرات بسیاری خواهد بود.
اما این روش بیشتر از سایرین خطرناک بوده و درصد ریسک ابتلا به عوارض آن بالا می باشد.
برخی از عوارضی که احتمالاً پس از انجام روش های درمانی بروز می کنند، به این شرح است:
- ابتلا به بی اختیاری مدفوع و گاز روده
- آسیب به مقعد
- آسیب یا پاره شدن رکتال
- لخته شدن خون
- عدم موفقیت در درمان
- ابتلا به نشست مقعد (به سبب وارد آمدن فشار بیش از اندازه به آن)
به سبب عوارض جبران ناپذیری که ذکر شد، امروزه جراحان کمتر از روشهایی مانند دیلاتاسیون برای درمان فیشر استفاده میکنند.
در واقع به جای انجام روشی مانند اتساع برای درمان شقاق از روش های کم تهاجمی تری استفاده میشود.
یکی از این روش ها درمان شقاق مقعد توسط تکنیک لیزر درمانی است. درمان شقاق با لیزر درمانی قطعی و موثر است که بدون ایجاد درد و خونریزی و در زمانی خیلی کوتاه تر انجام می شود. این روش نیاز به دستگاه های پیشرفته ای دارد که بدون استفاده از تیغ جراحی و با هزینه ای کمتر شقاق مقعد را به طور قطع و بدون امکان بازگشت درمان خواهد نمود.